Waarom een betrouwbaar IT-netwerk een must is voor crew-welfare

Waarom een betrouwbaar IT-netwerk een must is voor crew-welfare

by | Sep 13, 2023

Een goed, met internet verbonden netwerk is onmisbaar op elk schip. Niet alleen om te kunnen communiceren met kantoor en de haven, maar steeds vaker ook met het thuisfront. Bellen, mailen en appen met geliefden thuis, zelfs midden op de oceaan, hoort bij crew-welfare, een trend waar je als scheepseigenaar in 2023 niet meer omheen kunt. In deze blog lees je op welke manieren connectiviteit bijdraagt aan het verbeteren van het welzijn van jouw bemanningsleden.

Vroeger was connectiviteit aan boord beperkt en zeer kostbaar, hierdoor zag je dat bandbreedtes tot het minimum werden beperkt. Maar door de opkomst van 4/5G en LEO-satellieten (Low Earth Orbit) is het geen probleem meer om ook op volle zee van snel internet te genieten. Sterker nog, jouw mensen vinden dit vanzelfsprekend en zien jou als aantrekkelijke werkgever als je het volgende mogelijk maakt:

  1. Communicatie: een betrouwbaar IT-netwerk stelt zeelieden in staat om contact te hebben met familie en vrienden. Via telefoon, video-oproepen, e-mail of WhatsApp.
  2. Ontspanning: met stabiel internet kan je bemanning in hun vrije tijd aan boord films en series streamen via bijvoorbeeld Netflix. Schepen beschikken ook steeds vaker over lokale opslag op een server, waarop video’s of muziek is te vinden. Hiervoor is een intern netwerk belangrijk.
  3. Toegang tot informatie: als jouw mensen op zee nieuws, weerberichten, maritieme rapporten en operationele gegevens kunnen bijhouden, blijven ze op de hoogte van externe omstandigheden. Dat is belangrijk voor het nemen van beslissingen aan boord.
  4. Onderwijs en training: met IT-aan boord kunnen je mensen online cursussen volgen, trainingsmateriaal raadplegen of e-learningplatforms gebruiken. Zo doen ze vaardigheden op die relevant zijn voor hun werk, en die bijdragen aan persoonlijke groei.
  5. Sociaal contact: een goed netwerk draagt bij aan interactie tussen bemanningsleden onderling of met collega’s op andere schepen. Niet alleen voor plezier maar bijvoorbeeld ook om vragen te stellen of om advies te geven.

Behalve voor crew-welfare is een goed netwerk ook belangrijk voor bijvoorbeeld efficiënte communicatie met toeleveranciers en het hoofdkantoor. En voor toegang tot apps, bijvoorbeeld om zeekaarten te downloaden.

Uitdagingen

Een netwerk aan boord brengt ook uitdagingen met zich mee. Denk aan:

  • kosten voor onderhoud en beheer. Steeds meer taken worden op afstand gedaan maar juist dan heb je een goede verbinding nodig;
  • bottlenecks die in een bestaand netwerk kunnen ontstaan, doordat componenten de toenemende snelheid niet meer aankunnen;
  • security: iedereen die over IT en data beschikt, is een doelwit voor hackers.

De oplossing is SD-WAN

Er bestaat een oplossing om al deze uitdagingen het hoofd te bieden: SD-WAN, het software-defined netwerk. Daardoor switch je automatisch tussen de best beschikbare verbinding en wordt loadbalancing mogelijk, wat overbelasting voorkomt. Ook kan SD-WAN zelfstandig voorrang geven aan bedrijfskritische applicaties. Want hoe belangrijk crew welfare ook is, het mag niet zo zijn dat systemen uitvallen omdat alle bandbreedte opgaat aan Netflix.

Je kunt met SD-WAN ook een limiet instellen op dataverbruik van bemanningsleden, zodat de kosten niet uit de hand lopen. Een ander groot voordeel is dat SD-WAN veel ingebouwde security-functies biedt. Het systeem herkent bijvoorbeeld onveilige websites en blokkeert deze, zodat jouw mensen er geen contact mee maken.

Dutch IT Supplier is een partij met veel kennis van de maritieme sector. Samen vinden we altijd een oplossing voor connectiviteit die bij je past.

Dutch IT Supplier
Connecting Maritime and IT

E-book: Zet koers naar de toekomst met oplossingen voor marietieme connectiviteit

Laat je e-mailadres achter en ontvang ons E-book!

"*" indicates required fields

Contact

Wil je meer weten over wat Dutch IT Supplier kan betekenen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op:

Adres

T: +31 (0)85-2016429
M: sales@dutch-it-supplier.com

Dutch IT Supplier