Vijf risico’s die vragen om versterking van je cyber-infrastructuur

Vijf risico’s die vragen om versterking van je cyber-infrastructuur

by | Sep 13, 2023

Ook in de maritieme industrie is alles en iedereen met elkaar verbonden. Dat maakt de sector helaas ook tot een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen, met alle mogelijke verwoestende effecten van dien. Toch zegt 40 procent van alle maritieme professionals dat hun organisatie nog niet genoeg investeert in security. In deze blog lees je meer over het belang van een sterke cybersecurity-infrastructuur en hoe je die waarborgt.

Er was een tijd dat operationele technologie aan boord van schepen fysiek gescheiden was van het internet en andere netwerken. Daardoor vielen ze letterlijk buiten het bereik van criminelen van buitenaf. Inmiddels zitten schepen vol sensoren en andere met internet verbonden technologie. Een succesvolle aanval kan daardoor leiden tot verlies van controle over vitale systemen. Het gevaar is dan dat schepen onbestuurbaar worden en dat er ongevallen en milieurampen ontstaan.

Weerbaarheid verhogen is essentieel

Dat investeringen in security desondanks achterblijven, heeft te maken met kosten, maar bijvoorbeeld ook met een gebrek aan bewustzijn van de gevaren. Toch is een sterke cybersecurity-infrastructuur en het regelmatig updaten van beveiligingsmaatregelen essentieel, omdat die maatregelen je beschermen tegen:

  1. Ongeautoriseerde toegang, diefstal, manipulatie of vernietiging van gegevens. Als vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen, kun je rekenen op hoge boetes, schadeclaims en reputatieschade.
  2. Cyberaanvallen in de vorm van malware, ransomware, phishing, DDoS-aanvallen en andere dreigingen. Bij ransomware bijvoorbeeld, kun je in veel gevallen niet anders dan losgeld betalen, terwijl het vaak maar de vraag is of je echt al je data terugkrijgt.
  3. Uitval van operationele systemen voor navigatie, communicatie, controle van machines; wegvallen van apparatuur die nodig is voor de veilige werking van schepen.
  4. Uitval van servers, endpoints en andere componenten die deel uit maken van de fysieke IT-infrastructuur.
  5. Fraude. Door diefstal van inloggegevens kunnen cybercriminelen zich bijvoorbeeld voordoen als zakenpartner, en in een vervalste e-mail om een betaling vragen. Soms voeren ze ook financiële transacties uit ten koste van jouw organisatie.

Zichtbaarheid is een grote uitdaging

Bij het verhogen van het volwassenheidsniveau van je security kom je echter voor uitdagingen te staan. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Een gebrek aan zichtbaarheid. Als de complexiteit van je netwerk toeneemt, is het lastiger om te zien waar kwetsbaarheden precies zitten, welke dreigingen op je afkomen, en of er misschien al iemand is binnengedrongen.
  • Verouderde systemen. Ook al voldoet legacy-IT nog prima, hackers kennen de tekortkomingen, waardoor je groot risico loopt.
  • Beperkte mogelijkheid om tijdig beveiligingspatches door te voeren, met name als tijdens de vaart sprake is van beperkte connectiviteit.

Aandacht voor training

Ook is er aandacht nodig voor training van de bemanning, want de mens is vaak de zwakste schakel in je securityketen. Criminelen bedenken steeds geraffineerdere manieren om mensen te verleiden om op een verkeerde link te klikken of om naar een onveilige website te gaan. Het is belangrijk dat je mensen op de hoogte zijn van de laatste dreigingen.

Dutch IT Supplier is een partij met grote kennis van de maritieme sector die een breed scala aan betaalbare oplossingen biedt om je security te verbeteren. Denk aan firewalls en endpoint protection, en aan monitorings- en alarmeringstools. Met apparatuur van A-merken die veilig is dankzij security by design, voldoe je eenvoudiger aan de veiligheidsrichtlijnen van de International Maritime Organization (IMO). Dutch IT Supplier denkt met je mee en kan je als geen ander adviseren over de juiste set-up en de juiste prijs-kwaliteitsverhouding.

Dutch IT Supplier
Connecting Maritime and IT

E-book: Zet koers naar de toekomst met oplossingen voor marietieme connectiviteit

Laat je e-mailadres achter en ontvang ons E-book!

"*" indicates required fields

Contact

Wil je meer weten over wat Dutch IT Supplier kan betekenen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op:

Adres

T: +31 (0)85-2016429
M: sales@dutch-it-supplier.com

Dutch IT Supplier