Varende drones luchtfietserij? Niet met de juiste techniek

Varende drones luchtfietserij? Niet met de juiste techniek

by | Sep 13, 2023

Autonoom varen is het varen van de toekomst. Dit is het antwoord op tal van uitdagingen in de scheepvaart. Neem alleen al het bemanningstekort dat de komende jaren naar verwachting oploopt tot ongeveer zesduizend mensen. In deze blog lees je meer over de voordelen van verregaand geautomatiseerd varen (smart shipping), zoals een lager brandstofverbruik en een sterk verminderde kans op ongelukken.

Autonoom varen kent op dit moment verschillende niveaus. Het meest verregaand is natuurlijk volledig autonoom. Wat ook kan is dat iemand op afstand een schip bestuurt. Dat is dan een varende drone. Je kunt ook semiautonoom varen. Dan bestuur je op afstand een schip waar bemanning aan boord is. Mensen hebben dan meer tijd om aan andere zaken te besteden en kunnen in geval van nood letterlijk zelf het roer in handen nemen.

Experimenten worden toegejuicht

Dit is zeker geen toekomstmuziek of luchtfietserij want in Delfzijl bijvoorbeeld, is al geëxperimenteerd met het zelfstandig door de haven laten varen van een schip met hulp van 4G- en 5G-verbindingen. Ook bestaan er onbemande peilboten die prima in staat zijn om data te verzamelen over de waterbodem.

Wetgeving door de International Maritime Organisation (IMO) sorteert al voor op autonoom varen door ruimte te bieden voor experimenten. Rijkswaterstaat is in ons land de instantie die toestemming moet verlenen als je dingen wilt uitproberen, en die juicht het toe als scheepseigenaren een voortrekkersrol willen vervullen.

Veiliger en efficiënter varen

Volgens Rijkswaterstaat zorgt smart shipping ervoor dat schepen efficiënter en veiliger varen. De waterwegbeheerder zegt dat er jaarlijks ongeveer 140 ongevallen plaatsvinden op Nederlandse vaarwegen. Bij autonoom varende schepen is minder kans op ongelukken door een menselijke fout. Daarnaast kunnen slimme schepen efficiënter varen. Bijvoorbeeld door vaarplannen af te stemmen op openingstijden van sluizen en bruggen en op beschikbare ruimte in havens en terminals. Door nauwkeurige informatie over factoren als diepte, stroming en wind, kan een schip bovendien de vaarsnelheid aanpassen, wat scheelt in brandstofgebruik.

In 2028 kan het zover zijn

Op dit moment ziet het ernaar uit dat autonoom varen in 2028 mogelijk is, zonder ontheffingen aan te hoeven vragen. Uiteraard vraagt dit om innovatieve ICT-systemen die optimaal verbonden zijn met andere installaties aan boord. Dat opent ook de weg voor remote onderhoud en andere interventies. 

Dutch IT Supplier is een partij met veel kennis van de maritieme sector. Samen vinden we altijd een oplossing voor connectiviteit die bij je past.

Dutch IT Supplier
Connecting Maritime and IT

E-book: Zet koers naar de toekomst met oplossingen voor marietieme connectiviteit

Laat je e-mailadres achter en ontvang ons E-book!

"*" indicates required fields

Contact

Wil je meer weten over wat Dutch IT Supplier kan betekenen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op:

Adres

T: +31 (0)85-2016429
M: sales@dutch-it-supplier.com

Dutch IT Supplier