Klaar voor een datagedreven toekomst met 5G en LEO

Klaar voor een datagedreven toekomst met 5G en LEO

by | Sep 13, 2023

Onbemande kranen en voertuigen, autonome schepen, visuele inspectie van containers met drones en voorspellend onderhoud. Zomaar een greep uit de innovatieve mogelijkheden die de wereld van IoT en Big Data biedt om slimmer en efficiënter te werken. In deze blog lees je meer over hoe disruptieve technologie voor mobiele connectiviteit zoals 5G en LEO datagedreven toepassingen in een stroomversnelling brengen.

Uit onderzoek naar de toekomst van maritieme connectiviteit komt naar voren dat wereldwijd steeds meer schepen zijn uitgerust met apparatuur om draadloos verbinding te maken met communicatiesatellieten. Er is een toenemende behoefte aan snel en betrouwbaar internet. Met 5G is dat in havens en dichtbij de kust geen probleem meer, en dankzij satellieten die dichtbij de aarde staan (LEO) kun je ook buitengaats probleemloos mensen, apparaten en applicaties met elkaar verbinden.

Real-time inzichten

Daardoor kun je meer doen met IoT toepassingen en Big Data. Denk aan het in real-time volgen van de positie van schepen waar ook ter wereld, het op afstand besturen van schepen en communiceren met mensen in de haven of met het thuisfront. Ook kun je denken aan schepen vol sensoren die informatie doorgeven over brandstofverbruik, vaarsnelheid en de conditie van machine-onderdelen. Daar kun je inzichten uit halen die je helpen om uitstoot te verminderen of om de ideale koers te bepalen zodat je precies op tijd aanlegt in de haven. Verder kun je dan de omslag naar predictive maintenance maken. Zo is het denkbaar dat je een seintje krijgt van een sensor die detecteert dat er water in de olie van de boegschroef lekt. Je kunt dan tijdig ingrijpen zodat je kunt blijven varen.

Daarnaast is snel internet natuurlijk belangrijk voor crew welfare. Jouw bemanning wil aan boord immers ook streaming video kunnen gebruiken. Met 5G heb je een verbinding die al honderd keer sneller is dan met 4G. Je kunt meer data versturen en meerdere apparaten tegelijk met elkaar verbinden, met minder latency (1 milliseconde tegen 30 bij 4G). In combinatie met LEO heb je altijd en overal dekking. Met slimme technologie als SD-WAN schakel je naadloos tussen al dit soort verbindingen.

Meer IoT, meer data

Dat er meer verbonden apparaten zijn en de hoeveelheid data toeneemt, stelt je uiteraard wel voor uitdagingen. Zo zul je ervoor moeten zorgen dat jouw systemen optimaal beveiligd zijn tegen hackers. Ook moet je voldoen aan strenge wet- en regelgeving voor de bescherming van privacygevoelige data. De International Maritime Organization heeft richtlijnen opgesteld voor een gestructureerde aanpak.

Dutch IT Supplier is specialist in maritieme connectiviteit en kan je helpen om werk te maken van IoT en Big Data. Ons portfolio bevat een breed scala aan hard- en software waarmee je eerder je doelen bereikt. Onze experts kunnen je adviseren over welke oplossing het beste bij jouw specifieke uitdaging past.

Dutch IT Supplier
Connecting Maritime and IT

E-book: Zet koers naar de toekomst met oplossingen voor marietieme connectiviteit

Laat je e-mailadres achter en ontvang ons E-book!

"*" indicates required fields

Contact

Wil je meer weten over wat Dutch IT Supplier kan betekenen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op:

Adres

T: +31 (0)85-2016429
M: sales@dutch-it-supplier.com

Dutch IT Supplier