Hoe AI in de maritieme sector helpt om tijd en geld te besparen

Hoe AI in de maritieme sector helpt om tijd en geld te besparen

by | Sep 13, 2023

AI biedt volop kansen voor de maritieme sector om tijd en geld te besparen, omdat slimme systemen taken van ons kunnen overnemen. Ze kunnen zelfs zelfstandig beslissingen nemen. Denk maar aan autonome schepen waarvan het niet meer de vraag is of ze komen maar wanneer. Of aan de haven van Rotterdam, waar van de 230.000 meldingen van zeeschepen, inmiddels tachtig procent geautomatiseerd wordt beoordeeld en afgehandeld. In deze blog lees je meer over de impact van AI op de scheepvaart.

De haven van de toekomst is in staat om zich optimaal aan te passen aan de veranderende wereld, zegt het havenbedrijf in Rotterdam. Het is een haven die digitaal is en klimaatneutraal, onder meer doordat energieverspilling tot het minimum wordt beperkt. Algoritmes en apps houden continu de bewegingen in de gaten van zeeschepen, containers, binnenvaartschepen, treinen en vrachtwagens. Ook stemmen ze logistieke processen optimaal op elkaar af. Schepen worden niet gehinderd door wachttijden.

Droombeeld

Dit lijkt een droombeeld, maar veel is al mogelijk. In Singapore bijvoorbeeld inspecteren drones kranen en geven ze in real time door aan engineers of onderhoud nodig is. Drones kunnen ook meten of schepen niet teveel CO2 uitstoten. Een andere toepassing is het controleren van kabels op de zeebodem. Gevaarlijk werk waarvoor je dan geen mensen hoeft in te zetten.

Ook zijn er al fabrikanten van motoren (zoals MAN en Wärtsilä) die VR, AR, en AI gebruiken. Niet alleen voor trainingsdoeleinden, maar ook in de praktijk. Dankzij LTE- of 4G-antennes kunnen ze verbinding maken met schepen op zee, en de status van machine-onderdelen monitoren. Ook is het op deze manier mogelijk om op afstand met technici mee te kijken, wanneer die bijvoorbeeld een ingewikkelde reparatie moeten uitvoeren.

Inmiddels is het dankzij satellieten en AI eenvoudig om de snelheid, koers en locatie van schepen te bewaken. Zo kunnen rederijen voorkomen dat hun vloot letterlijk in zwaar weer terechtkomt. Ook wordt de combinatie van satellieten en AI gebruikt om vroegtijdig te ontdekken dat een schip uit koers raakt, wat tot een aanvaring zou kunnen leiden.

Security

Natuurlijk is er ook een keerzijde aan het gebruik van AI. Naarmate we afhankelijker zijn van digitale technologie, zijn we kwetsbaarder voor cybercrime. Een haven in Iran is al eens platgelegd door hackers. Gelukkig is er ook weer slimme technologie die je kan helpen om de kans dat je getroffen wordt tot het minimum te beperken.

Dutch IT Supplier is een partij met veel kennis en ervaring in de maritieme sector, die weet welke servers en netwerktechnologie en andere componenten jij het beste kunt inzetten om slimmer en veiliger te werken en de concurrentie voor te blijven.

Dutch IT Supplier
Connecting Maritime and IT

E-book: Zet koers naar de toekomst met oplossingen voor marietieme connectiviteit

Laat je e-mailadres achter en ontvang ons E-book!

"*" indicates required fields

Contact

Wil je meer weten over wat Dutch IT Supplier kan betekenen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op:

Adres

T: +31 (0)85-2016429
M: sales@dutch-it-supplier.com

Dutch IT Supplier